Dimecres 16.11.2011 17:06
El Parlament Europeu impedeix, en comissió, que es voti sobre l'oficialitat del català
Han denegat la petició dels eurodiputats Tremosa, Romeva i Junqueras per 'raons jurídiques'.
El secretariat de la comissió d'afers exteriors del Parlament Europeu impedeix que demà es voti sobre l'oficialitat del català. Ha denegat la petició dels eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Oriol Junqueras (ERC), que havien aconseguit les dinou signatures de membres de la comissió tal com se'ls havia exigit per poder portar la petició a la comissió. El secretariat justifica la decisió per 'raons jurídiques' i perquè 'ara no toca'. També argumenten que l'oficialitat del català no és competència del comitè d'exteriors, 'tot i que el croat curiosament sí', ha explicat Tremosa.
Tremosa ha explicat a VilaWeb que inicialment els havien posat una condició que consideraven difícil d'aconseguir. Un 25% de signatures dels membres de la comissió havien d'avalar la votació. Un cop aconseguides les signatures, els eurodiputats espanyols de la comissió s'han mobilitzat per impedir que demà hi hagi votació.
Oriol Junqueras ha manifestat en un piu a Twitter que es demostra amb els fets qui treballa pel català i qui no ho fa: 'Els fets i no les paraules tornen a demostrar qui treballa per fer el català llengua oficial de l'UE i qui no.' Per la seva banda, Raül Romeva ha dit, també amb un piu: 'No puc dir que sigui cap sorpresa, però efectivament és lamentable.'
De fet, tots tres diputats han lamentat que 'pressions d'última hora, molt possiblement dels dos grans partits espanyols', el PP i el PSOE, han aconseguit que no es voti l'esmena que reclama incorporar el català com a llengua oficial aprofitant l'entrada de Croàcia a la UE. En un comunicat conjunt, senyalen que el veto ha arribat 'justament' quan havien aconseguit reunir les signatures 'per aconseguir que el vot fos nominal, fet que obliga a registrar públicament el sentit del vot de tots i cadascun dels diputats de la comissió', on hi ha Raimon Obiols (PSOE) i Alejo Vidal-Quadras (PP). L'esmena ja comptava amb 'el suport unànim del grup liberal i de bona part del grup verd, a més d'un dels vice-presidents de la Comissió d'Exteriors'.
Tots tres consideren que 'la manca de sensibilitat, una vegada més, dels dos grans partits espanyols i les reiterades negatives a qualsevol ús del català a la UE donen incentius racionals a un nombre creixent de catalans per demanar l'estat propi'.
Hala ere, jakin behar dute euren politika bortitz eta zapaltzailearen aurrean Herri ttikiek ez dugula sekula etsi eta orain ere aurrera jarraituko dugula geure hizkuntzen alde.
ResponderEliminar