Músics i amics s'acomiaden de Montserrat Figueras
La soprano havia cofundat, amb Jordi Savall, Hespèrion XXI, la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations
Centenars de personalitats de la cultura han dit adéu avui a la soprano Montserrat Figueras, que es va morir abans d'ahir després de patir un càncer. El seu marit, el també músc Jordi Savall, ha llegit un emotiu discurs en què ha recordat, més que no l'obra, 'la petjada inconfusible de la força espiritual' que va deixar Figueras. 'Tot el que va fer era impregnat de llum. Li dec molt, com a ésser humà i com a artista', ha dit Savall, acompanyat dls seus fills.
La cerimònia ha tingut lloc en el claustre del monestir de Pedralbes, on Figueras va actuar per última vegada el 2008.
El poeta Carles Duarte ha fet una glosa de la carrera de Figueras i ha recordat que ningú havia cantat la sibil·la com ella. També ha destacat que la seva trajectòria exigent i la seva voluntat de rigor, a més de la seva genuïna sensibilitat i la seva consideració ètica del món, feien d'ella una de les personalitats 'més completes i influents del nostre país'.
A més d'amics i familiars, hi han assistit els representants de les institucions musicals més importants: el director de l'Auditori de Barcelona, Oriol Pérez Treviño; el director artístic del Gran Teatre del Liceu, Joan Matabosch; el director del Palau de la Música Catalana, Joan Oller; i el director de l'Auditori de Girona, Víctor García de Gomar. També han fet acte de presència el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro; la presidenta del Palau de la Música, Montserrat Carulla; i el director del Museu d'Història de Barcelona, Joan Roca. A més, hi havia l'ex-conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras; l'ex-batlle de Barcelona, Jordi Hereu; i l'anterior delegat de Cultura de Barcelona, Jordi Martí.
La Fundació Centre Internacional de Música Antiga ha expressat en un comunicat que la petjada musical, artística i personal de Figueras ha deixat un gran llegat al món de la cultura. La Fundació manifesta que 'el compromís social de la soprano i les seves aportacions al diàleg intercultural al costat de Jordi Savall la defineixen com una de les figures femenines més rellevants del nostre temps'.
Nascuda el 15 de març de 1942 a Barcelona, en una família de melòmans, la seva vida ha anat sempre lligada a la música. Més precisament, la seva carrera musical s'ha centrat a revitalitzar la música antiga europea. Amb la intenció de difondre la música medieval, barroca i renaixentista, va instituir amb el seu marit, el músic Jordi Savall, el grup Hespèrion XXI, la Capella Reial de Catalunya i l'orquestra Le Concert des Nations.
Figueras va estudiar cant ja de molt jove, va col·laborar amb Enric Gispert i Ars Musicae i des del 1966 es va dedicar a les tècniques antigues. Enguany havia rebut la Creu de Sant Jordi.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va donar el condol a la família de Montserrat Figueras, i en va destacar la contribució, amb el seu talent i creativitat, al desplegament i al coneixement de la música antiga pertot arreu.
No hay comentarios:
Publicar un comentario